当前位置:首页 > 学生工作 > 研究生工作 > 学术交流

【材苑揽胜】Research on Tunable Chiral Terahertz Metamaterials Based on Textile Technology

发布时间:2020-12-11 字体:[增加 减小]

报告题目: Research on Tunable Chiral Terahertz Metamaterials Based on Textile Technology

报告时间:20201213日(周日)1400—1500

报告地点:逸夫楼10楼会议室

主讲人:胜祥

报告内容:

Due to the unique frequency characteristics, terahertz electromagnetic radiation can be potentially and widely used in biomedicine, security imaging, THz radar, ultra-high-speed communication and et al. . However, materials with good electromagnetic response characteristics in the terahertz range are very limited, which restricts the development of THz functional devices such as THz switch, filter, modulator, polarizer. We construct a chiral metamaterial modulator by utilizing textile technology. The chiral metamaterial has a unique electromagnetic response to different circularly polarized incidence. With moderate incident electromagnetic wave excitation, its circular dichroism shows obvious intensity modulation, showing the strong nonlinear optical rotation characteristics provide the possibility for the development of active terahertz optical devices such as all-optical switches and THz modulator.

主讲人简介:

汪胜祥,工学博士,武汉纺织大学电子与电气工程学院教授,湖北省楚天学者计划海外高层次引进人才,硕士生导师。2007年毕业于武汉大学物理科学与技术学院材料物理与化学专业,获工学博士。20076月至20079月,在香港理工大学应用物理系担任助理研究员。200710月至20113月,在法国国家科学院(CNRS电子、微电子及纳米技术研究所(IEMNCNRS 8520)从事博士后研究工作。20162月至20171月,美国佐治亚理工学院电气与计算机工程学院任访问学者。主持或参与国家、省级项目多项,企业横向合作项目多项。已在Nat. Commun.ACS Appl. Mater. & Inter.Sci. Rep.Opt. Exp.Appl. Phys. Lett.APL Mat.J. Appl. Phys.IEEE UFFC等刊物上发表论文60余篇,H因子19 ,论文他引900余次(Google Scholar Citation)。

欢迎广大师生参加!